Från grannar
till grundare

Det hela började en solig eftermiddag och hemglass-bilen hade precis stannat vid trottoaren och vi båda stod där med våra barn. Vi började småprata, som grannar gör, och ganska snabbt kom vi in på ämnet smartphones. Roksana berättade hur hennes småbarn använde smartphones frekvent, men att det ofta ledde till tjafs och att hon kände ett konstant dåligt samvete över detta. Hon ville hitta en bättre balans, men visste inte hur.

Katie som hade lyckats hålla sina barn till striktare gränser när det kom till skärmtid, oroade sig ständigt för framtiden och hur det skulle bli med grupptrycket när barnen blev äldre och deras jämnåriga började få smartphones. Vi blev ganska snabbt vänner där och då. Med tiden, promenader och samtal växte en idé fram.

Vi började prata om den amerikanska rörelsen “Wait Until 8th” och funderade på om vi kunde göra något liknande här i Sverige. Vår diskussion ledde till att vi skapade ett Google-dokument som vi kallade “Inte Före Fjorton”, där vi började samla våra tankar och idéer. Och startade ett Instagram konto under samma namn. 

Men det var först när Jonathan Haidts bok “The Anxious Generation” och artikel om smartphones och deras skadliga effekter slog ner som en bomb i medievärlden som vi insåg allvaret och kände att vi var tvungna att agera snabbt. Smartphone Free Childhood i UK fick en enorm genomslagskraft och deras initiativ var något som fick andra initiativtagare i resten av världen att gå samman under samma paroll. Vi skulle skapa en våg över hela världen som ingen längre kunde förneka eller tysta. För även om forskningen var begränsad i Sverige,  visade den på klart samma skadliga effekter som i andra länder. Smartphones är designade på samma sätt oavsett var de används, och barns hjärnor reagerar likadant, vare sig de är amerikanska eller svenska. Den ständiga exponeringen för skärmar kan leda till allt från sömnproblem och koncentrationssvårigheter till ångest och depression.

Så vi bestämde oss för att starta Smartphone-Fri Barndom Sverige. Ända sedan vi kom igång har vi sett förälder efter förälder ansluta och den gemensamma känslan är: “Så skönt att ni finns. Jag är inte ensam längre.” Och så är det, vi är inte ensamma längre. 

Vår mission är att få fler föräldrar att ansluta sig till vår rörelse och tillsammans skapa en ny norm där barn inte får smartphones förrän de är äldre. Vi vill påverka lagstiftningen, skapa ett mer harmoniskt och lekfullt hem för våra barn och ge dem en barndom fylld med riktiga minnen, inte skärmtid.

Smartphone-fri barndom en ideell organisation som vill förändra normen

Smartphone-Fri Barndom Sverige är en politiskt och religiöst obunden ideell organisation. Vi arbetar för att återge makten till föräldrarna och driva fram den förändring som är nödvändig för att skydda våra barns framtid. Vår mission är att sprida kunskap, ge föräldrar verktyg och stöd, och inspirera till en mer medveten och ansvarsfull användning av teknik.

69% av föräldrar i Sverige anser att deras barn ska få en smartphone efter att de har fyllt 10 år. Men i verkligheten har 52% redan en smartphone innan de nått 10 årsåldern. Det är tydligt att föräldrar har en önskan att skjuta upp införandet av smartphones men normen är svår att stå emot. Om vi slår samman våra krafter kan vi ändra normen. Låt oss göra smartphones för barn till undantag snarare än regel. 

Samverkan för en mobilfri barndom

Vi samarbetar med skolor, föreningar och andra aktörer för att sprida vårt budskap och skapa positiva förändringar. Genom föreläsningar, workshops och påverkansarbete riktat mot beslutsfattare lyfter vi fram vikten av mobilfria skolmiljöer och stöd till föräldrar. Vi erbjuder råd, stöd och aktuell forskning för att underlätta för föräldrar och andra intressenter att fatta välgrundade beslut.

Är du intresserad av att boka en föreläsning, inleda ett samarbete eller komma i kontakt med oss? Hör gärna av dig!

Våra grundare

Katie Dodd Syk är en contentmarknadsförare med fokus på skrivande, både i långa och korta format. Hon har en stark bakgrund inom search engine optimization och har mycket erfarenhet av att arbeta i den spännande startup-världen. Hon är också mamma till två små pojkar.

Roksana Schnittger är statsvetare i grunden med bakgrund i media- och  kommunikation, både inom offentlig och privatsektor. Förutom sina egna tre barn, så har hon över 20 års erfarenhet i barn- och ungdomsfrågor och brinner för att stötta vår kommande generation.

Samarbetspartners

Fysisk aktivitet och hälsosamma matvanor gör att vi mår bra här och nu, och är dessutom två av de mest effektiva sätt som finns att förebygga framtida sjukdom och ohälsa. Goda vanor grundläggs tidigt och det borde därför vara en självklarhet att alla barn och unga ges samma förutsättningar till en aktiv och hälsosam livsstil. Så ser verkligheten inte ut. Endast en bråkdel av barn och unga kommer upp i den rekommenderade mängden fysisk aktivitet, 60 minuter per dag, och knappt hälften av alla barn äter grönsaker varje dag. Detta vill vi vara med och förändra, för vi vill att Sverige ska må bättre! Därför ställer vi oss bakom Generation Peps vision – att alla barn och unga ska ha möjligheten och viljan att leva ett aktivt och hälsosamt liv. Generation Pep är en icke vinstdrivande organisation, startad på initiativ av Kronprinsessparet.

Vi bidrar till Generation Peps arbete genom att:

  • Verka för att barn och unga får mer tid till fri lek och fysisk aktivitet utan att bli distraherade av digitala enheter.
  • Främja mobilfria skolor för att skapa en miljö som uppmuntrar till rörelse och socialt engagemang.
  • Stödja föräldrar med verktyg och resurser för att sätta hälsosamma gränser för sina barns teknikanvändning och därmed bidra till deras välmående.


Genom våra fyra kärnnormer—ingen smartphone före 14 års ålder, inga sociala medier före 16 års ålder, mobilfria skolor, och mer fri lek—arbetar vi för att minska den negativa påverkan av överdriven skärmanvändning. På så sätt kan vi skapa förutsättningar för att barn och unga får leva ett mer aktivt, balanserat och hälsosamt liv, i linje med Generation Peps mål.

Tillsammans vill vi bidra till att skapa en generation av barn som mår bättre, både fysiskt och psykiskt, och som växer upp i en värld där en lekbaserad barndom får ta plats.