SAMTALSGUIDE

Lorem ipsum

Så introducerar du sociala medier till barnet

Ladda ner & fyll i med barnet

En av de fyra normer som Smartphone free childhood Sverige vill etablera är “Inga sociala medier före 16 års ålder”.  Oavsett hur man väljer att göra så är det en bra idé att ta ett samtal med sitt barn innan de får tillgång till detta. 

Berätta för ditt barn att du förstår att sociala medier verkar lockande och att det kan vara roligt att hålla kontakten med vänner, få inspiration och dela sina intressen. Förklara att du uppskattar de positiva aspekterna, som att kunna se vänners bilder och få tips om allt från recept till semestermål. Men låt dem också veta att du har farhågor kring hur dessa plattformar är designade för att vara beroendeframkallande, och att de kan hålla oss fastklistrade vid skärmen längre än vi tänkt oss.

Dela med dig av de orosmoln du har och diskutera dem med barnet. T ex att du oroar dig för hur mycket tid som kan gå åt till detta och att det kan leda till negativa känslor som ångest och stress, och att du vill finnas där och stötta dem så att de kan använda sociala medier på ett säkert och balanserat sätt.

Föräldrars oro

ORO #1

"En stor oro jag har är hur mycket tid du kommer att spendera på sociala medier."

Man får bara en barndom. Jag vill att din barndom ska vara fylld av äventyr, utforskning, lärande, kontakter, drömmar och skapande, inte av att konsumera, scrolla, gilla och följa. Många tonåringar tillbringar uppemot fyra till sju timmar med att scrolla oändligt på appar för sociala medier. Jag vill inte att det här ska bli din verklighet. Om du tillbringar timmar på sociala medier förlorar du timmar till att sova, studera, läsa, få kontakt med människor personligen och ägna tid åt passioner du älskar (som basket, fotboll, konst, piano etc.).

ORO #2

"Jag är orolig att du lider av FOMO."

FOMO – rädsla för att missa något – drabbar både barn och vuxna. I ordboken definieras FOMO ”som en oro för att en spännande eller intressant händelse för närvarande kan äga rum någon annanstans, ofta väckt av inlägg på sociala medier”. Att tillbringa oändliga timmar på ett nyhetsflöde av någons fantastiska resor, nya förvärv och spännande sociala liv – som kanske inte alls motsvarar verkligheten – kommer säkert att få dig att ifrågasätta din egen lycka. Att jämföra ”likes”, ”followers”, ”streaks” och ”shares” kommer sannolikt att ge dig en känsla av otillräcklighet och en enorm våg av FOMO.

ORO #3

"Jag vill inte att den oändliga strömmen av ouppnåeliga skönhetsideal på sociala medier ska påverka hur du ser på din kropp."

På sociala medier visas bild efter bild med förändrade och filtrerade foton där fysisk skönhet värderas högre än allt annat. Appar som Facetune smalnar av tjejers midjemått, fyller ut läpparna och definierar kindbenen. Att gå in i denna falska perfektionsslinga kan leda till slöseri med tid, energi och känslor som går åt till att jämföra sig själv med orealistiska skönhetsideal.

ORO #4

"Jag är rädd att du kommer att utsättas för olämpligt och farligt innehåll."

Sociala medier öppnar dörren till giftiga skönhetsbilder, pro-anorektiskt material, tillgång till dödliga droger som fentanyl, farliga utmaningar i sociala medier och pornografi.

SEXTORTION. HAR DU HÖRT TALAS OM DET HÄR FÖRUT?

Tyvärr utsätts allt fler barn för sextortion, särskilt på sociala medier.

Sextortion är en typ av utpressning där en förövare – eller ibland, tyvärr, någon du känner – använder en sexuellt explicit bild eller video av en annan person för att antingen inleda en sexuell eller exploaterande relation med denne, eller för att pressa offret på pengar.

Ett typiskt sextorsionsfall inträffar när någon utger sig för att vara en tonårsflicka. ”Hon” begär att få följa en tonårspojke på Instagram. ”Flickan” skickar sedan meddelanden direkt till pojken och börjar flirta med honom. Hon övertalar honom att dela nakenbilder och eller videor av sig själv. Sedan hotar och utpressar hon honom och säger att om han inte betalar henne kommer hon att ”ruinera honom” och sprida bilderna eller filmerna. Tyvärr har en del tonårspojkar känt sig så hopplösa i den här situationen att de tagit sina liv.

Sextortion är vanligare bland pojkar, men det drabbar även flickor. Det bästa försvaret mot sextortion är att inte dela nakenbilder med någon via sociala medier eller sms. Punkt. Jag vet att det ibland kan vara svårt. Barn utsätts för mycket press att ge efter för detta. Jag förstår att du vill bli omtyckt och uppskattad, men det här är inte rätt väg. Någon som verkligen bryr sig om dig kommer att gilla dig oavsett om du delar intima bilder på din kropp eller inte.

Men förr eller senare kommer någon att be dig skicka nakenbilder. Hur kan du snabbt stänga ner den begäran? Kom ihåg att du alltid kan använda mig som en ursäkt och säga att din mamma övervakar din telefon och dina sociala medier. ‘Aldrig i livet. Min mamma har en övervakningstjänst på mina konton som skulle flagga detta direkt.’ Eller ‘Jag kan inte, min mamma kollar min telefon.'”

Om du gör ett misstag och delar en bild eller video som du ångrar, kom ihåg att jag alltid finns här för dig.

Jag vill aldrig att du ska känna att en situation är hopplös. Om du hamnar i en knivig situation online och kämpar med vad du ska göra, är jag alltid här för dig. Att dela med mig vad som pågår är avgörande. Jag kan inte hjälpa dig om jag inte vet vilka utmaningar du står inför.

ORO #5

"Jag är orolig att sociala medier får dig att känna att du inte är tillräcklig."

Jag vet att du är mer än tillräcklig, men jag förstår också vilken påverkan sociala medier kan ha på självkänslan. Jag är orolig att du kommer att koppla ditt värde till antalet följare, likes och kommentarer du får. Det råder ingen tvekan om att sociala medier kan påverka din mentala hälsa negativt. En undersökning från Dove’s Self-Esteem Project visade att 8 av 10 specialister inom ungdomsmental hälsa säger att sociala medier bidrar till en mental hälsokris. Jag vill skydda dig från den här krisen.

ORO #6

"Jag är också orolig för nätmobbning på sociala medier."

Så fort du går med i sociala medier blir du ett lätt mål för mobbning. Om en grupp barn vill skämma ut dig för något behöver de bara tagga dig i ett inlägg eller skicka massor av meddelanden med förolämpningar och trakasserier.

ORO #7

"Jag är djupt bekymrad över all den desinformation som flödar på sociala medier och orolig för att det kan påverka hur du ser på människor och viktiga frågor."

 

Sociala medieföretag främjar mer provocerande innehåll eftersom det håller oss kvar på plattformarna. Det fångar vår uppmärksamhet. Jag vill inte att algoritmer som sprider felaktiga nyheter och konspirationer ska forma hur du ser på världen.

ORO #8

"Det skrämmer mig otroligt mycket att det finns så många rovdjur på sociala medier."

Det finns så många hemska människor på sociala medier som är ute efter att skada barn. Jag har läst den ena historien efter den andra om rovdjur på Instagram, Snapchat och TikTok som försöker manipulera barn att dela nakenbilder eller mötas i verkligheten. Vissa av dessa barn syns aldrig igen efter dessa möten. Jag älskar dig så mycket och vill skydda dig.

ORO #9

"Jag är nervös för att du kan lägga upp något som du kommer att ångra."

 

Allt du kommenterar eller publicerar blir en del av ditt digitala fotavtryck – för alltid. En bild från en galen fest eller en sarkastisk kommentar som var menad att vara rolig kan senare komma tillbaka och ställa till problem för dig när det gäller relationer, ansökningar till högskolor eller framtida jobbmöjligheter.

ORO #10

"Jag är orolig för den stora mängd grupptryck du kommer att möta på sociala medier."

 

Det kommer att finnas press att klä dig och se ut på ett visst sätt. Du kan känna att du måste framställa dig själv på ett sätt som inte är äkta för dig. Det kan finnas press att leva ett liv med festande och drickande.

Det här är mina många bekymmer kring sociala medier, men jag förstår att du håller på att växa upp och vill ha ansvaret att navigera sociala medier på ett ansvarsfullt sätt. 
Du är nu 16 år och kommer att lämna hemmet om några år. Jag vill lära dig att använda sociala medier på ett lämpligt och måttfullt sätt innan du ger dig ut i världen. Så vi kommer att ta oss an den här sociala medie-utmaningen tillsammans, med gränser.

VÅRA GRÄNSER FÖR SOCIALA MEDIER

Vi börjar med en social medieplattform. Det är för mycket för vår familj att försöka lära sig att navigera flera plattformar samtidigt. Jag kommer vara på de plattformar som du är på och ha koll på ditt sociala mediekonto. Ditt konto kommer att vara privat. Om du någon gång ändrar detta till offentligt, kommer din tillgång till sociala medier att begränsas.

Du kommer endast att lägga till vänner/följare som du känner personligen och har pratat med i verkligheten.

Ibland kommer människor att kontakta dig på sociala medier och utge sig för att vara någon annan. Sociala mediekonton är lätta att skapa och ännu lättare att fejka. Lita inte automatiskt på en ny förfrågan om att följa. Någon kanske säger att de är Colton (alltså fotbollsstjärnan på skolan), men det kan lika gärna vara en 65-årig bedragare i Brasilien som hoppas kunna lura dig på nakenbilder för att tjäna snabba pengar genom utpressning.

Du kommer troligen att stöta på främlingar på sociala medier – anslut dig inte till dem.

Det är stor risk att du kommer att bli kontaktad av någon du inte känner på sociala medier som kan be dig att dela en nakenbild. Enligt en studie från Common Sense Media rapporterade en stor andel flickor – 58 % på Instagram, 57 % på Snapchat och 46 % på TikTok – att de blivit kontaktade av en främling online på ett sätt som gjorde dem ”obekväma.”

En bra regel att komma ihåg är att om du inte känner personen bakom en förfrågan i verkligheten, ska du inte vara ansluten till dem på sociala medier.

Som familj kommer vi att minimera riskerna kopplade till främlingar på sociala medier. Som tidigare nämnts kommer alla sociala mediekonton att vara privata. Gör din research innan du accepterar några förfrågningar. Om du inser att någon inte är den de utgav sig för att vara, kom och prata med mig så hittar vi tillsammans en lösning. Kom och prata med mig eller någon annan vuxen du känner förtroende för om någon ber dig om din personliga information, en nakenbild, eller om någon gör dig obekväm på något sätt. Om något inte känns rätt i magen, lita på den känslan och be om hjälp.

Var försiktig med vilken information du delar på sociala medier. Dela inte din adress, plats, telefonnummer, e-postadress, personnummer eller namnet på din skola på sociala medier. Dela aldrig lösenord till något av dina konton. Skriv heller inte ut om du är ensam hemma.

Det kommer att finnas en tidsbegränsning på din telefon för att uppmuntra måttlig användning av sociala medier. Om du försöker kringgå detta med tekniska genvägar kommer ditt konto att bli avstängt.

Du ska vara medveten om vad du postar. 

Posta aldrig något olagligt, som minderårigt drickande, vandalisering eller droganvändning. Vad du än postar bör du känna dig bekväm med att din familj, dina lärare, potentiella högskolor och framtida arbetsgivare kan se det. Posta aldrig något du inte skulle vilja höra över skolans högtalarsystem eller se som en rubrik på senaste nyheterna.

Otrevliga ord, personliga påhopp och spydiga kommentarer bör inte postas. Ditt digitala avtryck på sociala medier ska präglas av vänlighet, kreativitet och eftertänksamhet.

Frågor att ställa dig själv innan du postar:  

1. Behöver jag posta detta nu? Genom att posta nu, kommer det att hjälpa mig att njuta av stunden eller distrahera mig från den?  

2. Vet personerna på fotot att jag postar det på sociala medier, och är de bekväma med det? Posta inte något utan att fråga personer först.  

3. Kommer någon av mina vänner att känna sig utanför på grund av vad jag är på väg att posta?  

4. Är det jag postar stötande?  

5. Skulle jag säga det jag är på väg att posta ansikte mot ansikte? Om svaret är nej, posta det inte.  

6. Är jag upprörd? Posta aldrig något när du är ledsen eller upprörd. Starka känslor bör vara en varningssignal att vänta med att posta. Din omedelbara reaktion på en situation kanske är att använda sociala medier för att få stöd av dina vänner—men vänta, annars kan du förvärra situationen. Kom och prata med mig, eller bjud in en vän och prata om det ansikte mot ansikte.  

7. Sprider denna post rykten eller skadar någons rykte?  

8. Delar jag med mig eller skryter jag med detta inlägg?  

9. Hur kommer jag att känna inför detta inlägg nästa vecka? Om ett år, eller till och med om fem år?